+316 52045725 & +316 24929448 info@ytin.nl

Onze hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, immuunsysteem en spijsvertering worden volledig automatisch en onbewust aangestuurd. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de juiste balans van deze lichaamsfuncties. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen die elkaar in evenwicht behoren te houden: het activerende deel (sympatische zenuwstelsel) en het remmende deel (parasympatische zenuwstelsel)

Als er veel activiteit van het lichaam gevraagd wordt neemt het sympatische zenuwstelsel de overhand (vecht-of-vluchtreactie). Wanneer het lichaam zich moet voorbereiden op rust en ontspanning (inactiviteit) neemt het parasympatische zenuwstelsel de overhand.  

De balans in het autonome zenuwstelsel kan verstoord raken. Door stress wordt steeds vaker beroep gedaan op ons sympatische zenuwstelsel. Het veroorzaakt op lange termijn een scheve maar stabiele balans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel waardoor verschillende klachten kunnen ontstaan zoals:

  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan eetlust of juist eetbuien
  • Hoge bloeddruk
  • Prikkelbaarheid
  • Hartkloppingen
  • Darmklachten
  • Depressie
  • Slaapproblemen

Evenwicht wordt bereikt door een balans in het autonome zenuwstelsel. Het sympathische en parasympathische zenuwstelsel dienen in balans te zijn om sneller aan te kunnen passen aan een veranderende omgeving. Normaal gesproken wordt het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel afwisselend geactiveerd. Bij inademing wordt ons sympathische zenuwstelsel geactiveerd en bij uitademing wordt ons parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Het hart gaat sneller kloppen bij inademing en bij uitademing gaat het hart trager kloppen.

Bij gezonde personen verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. We noemen die variatie: heart rate variability of te wel hartslag variabiliteit (HRV). Deze variatie in je hartslag toont aan dat je hart zich goed aanpast aan de omstandigheden die er zijn.  

Als we ontspannen zijn en rustig in en uitademen, dan is er een hoge hartcoherentie. Wanneer we gestresst zijn zal de hartcoherentie laag zijn. Coherentie houdt het hart, geest en emoties in balans. Om een hogere hartcoherentie te bereiken, zal het verschil in hartslag tijdens het inademen en uitademen zo groot mogelijk moeten zijn. Ademhalen heeft effect op de bloedstroom en de slagaderlijke druk en dus op het autonome zenuwstelsel.

Jasper en Marlies maken gebruik van bio-feedbackapparatuur om inzicht te geven in het effect van ademhaling op de hartritmevariabiliteit. Je ziet je eigen hartslag en de mate van coherentie en leert wat stress met jouw lichaam doet.

Als mBIT-Coach leren wij jou hoe je je autonome zenuwstelsel in balans kan brengen middels de mBIT Balanced Breathing methodiek en daardoor stress en emoties beter kan reguleren met als doel meer energie, betere gezondheid en vitaliteit!

Benieuwd naar de mBIT methode? Neem dan contact op met Jasper of Marlies of kijk op www.mbraining.nl